a

Task Design & Consultancy

Good Information Turns into Wisdom...

Sky Garden House by Pham Huu Son Architects

π•Šπ•œπ•ͺπ”Ύπ•’π•£π••π•–π•Ÿ ℍ𝕠𝕦𝕀𝕖 𝕓π•ͺ β„™π•™π•’π•ž ℍ𝕦𝕦 π•Šπ• π•Ÿ π”Έπ•£π•”π•™π•šπ•₯𝕖𝕔π•₯𝕀
In the midst of Vietnam’s evolving urban landscape, architects confront the intricate challenge of designing houses within limited spaces that cater to diverse functional needs. The SkyGarden House, located in Nha Trang City, Central Vietnam, takes on this challenge on a non-square 100 sq.m plot, pushing the boundaries of innovative design in a tropical climate marked by distinct wet and dry seasons.
The functional layout of the SkyGarden House includes the living room, kitchen, and a ground-floor bedroom, with two additional bedrooms on the second floor and the master bedroom on the third floor. Connectivity between these spaces is facilitated by a staircase and an open void at the house’s core. An interesting aspect of the design lies in its use of natural light through expansive glass panels, skylights above the staircase, and numerous glass doors. This design not only creates a pleasing panorama but also reduces reliance on artificial lighting during daylight hours, promoting energy efficiency and introducing a dynamic interplay of light that links the interior space with nature, avoiding a monotonous atmosphere.
A symbiotic relationship with nature is further emphasized by strategically placed greenery surrounding bedrooms and sanitary areas, simulating lush gardens. This acts as a natural filter, reducing external dust and improving air quality, while also offering verdant views from within. The master bedroom on the top floor, enveloped in a green sanctuary, becomes a unique haven for relaxation. Large glass walls seamlessly integrate the interior with the garden outside, creating an unrestricted sense of openness and fostering a connection with nature. Here, the bedroom transcends its role as a resting place, evolving into an area for savoring the beauty and serenity of nature within the most private confines of the house.
While glass materials offer benefits, challenges arise in heat dissipation due to their heat-absorbing nature. A solution involves dividing the glass into multiple layers with gaps in between, allowing for air circulation, releasing internal heat, and infusing fresh air to cool the interior spaces. This method, integral to the architects’ naturalization approach to air conditioning, ensures efficient ventilation throughout the house.
The exterior design of the SkyGarden House follows a simple yet distinctive form, accentuating extended green areas as focal points. Strategically positioned trees on the ground floor act as a lush screen, offering views from within while maintaining privacy for the bedroom area. A surrounding pool enveloping the living room adds both aesthetics and functionality, providing a refreshing view and serving as a cooling mechanism for the interior on warm days.
Internally, the house boasts a minimalist style, embracing simplicity and warm tones to craft a cozy and luxurious ambiance. The amalgamation of straightforward yet efficient and functional elements accentuates each detail. Reflective glass not only elevates aesthetics but also broadens vistas, fostering a sense of openness and connection with the surroundings. By amalgamating green architectural solutions into modern design, optimizing space, and adopting minimalist yet opulent interiors, the SkyGarden House stands not just as an ideal urban dwelling but as an emblem of energy efficiency and environmental consciousness.
.
*Text by the Architect, refinement made by MUSEBASE
.
Location: Nha Trang, Vietnam
.
β„‚π•£π•–π••π•šπ•₯: β„™π•™π•’π•ž ℍ𝕦𝕦 π•Šπ• π•Ÿ π”Έπ•£π•”π•™π•šπ•₯𝕖𝕔π•₯𝕀, ℕ𝕙𝕒 π•π•’π•Ÿπ•™ 𝟟𝟑 β„‚π• π•žπ•‘π•’π•Ÿπ•ͺ , 𝕑𝕙𝕠π•₯π• π•˜π•£π•’π•‘π•™π•ͺ Β© β„π•šπ•£π• π•ͺπ•¦π•œπ•š π•†π•œπ•š
.
.
Content curator: MUSEBASE

Read More on Inkpad...

Post a Comment

d
Sed ut perspiclatis unde olnis iste errorbe ccusantium lorem ipsum dolor
Change